2010-09-19 15:40:40• hírek • MTI

Történelmi képeskönyv

A szó szoros értelmében igazi történelmi képeskönyvet állítottak össze Norbert Zimmermann és Sabina Ladstätter régészek: kötetük elsőként mutatja be együtt az összes, Epheszoszban felfedezett antik falfestményt.

Epheszoszban több mint száz éve folynak osztrák ásatások, a megtalált leletek több mint 1200 év történetét segítenek megismerni.
A Törökországban lévő Epheszosz (mai nevén Efes) az ókor egyik legjelentősebb városa volt, és itt állt az ókori világ hét csodájának egyike, az Artemisz-templom is. A város a Krisztus előtti III. századtól egészen a középkor közepén történt hanyatlásáig virágzó település volt.
A régészek az Osztrák Régészeti Intézet (ÖAI) vezetésével 1895 óta végeznek a város romjain ásatásokat, amelyek során felfedezték az úgynevezett függő házakat és a több száz antik falfestményt.
Egy kis-ázsiai városban sem találtak ilyen sok és ennyire jelentős antik festményt, mint Epheszoszban. A függő házakban is számtalan falfestményt találtak, amelyek az antik mitológia jeleneteit, filozófusokat, múzsákat és állatokat, isteneket vagy mindennapi jeleneteket ábrázolnak.

A festményekről készült, összesen 422 színes fotót mutatja be a a Phoibos kiadó Wandmalerei in Ephesos von hellenistischer bis in byzantinische Zeit (Falfestészet Epheszoszban a hellenisztikustól a bizánci korig) című album.
A kötet megjelenésének alkalmából rendezik meg - több mint húsz országból érkezett 130 résztvevővel - az epheszoszi falfestmények kutatására létrejött nemzetközi társaság jelenleg is tartó ülését.


422 fotó mutatja be a festményeket
422 fotó mutatja be a festményeket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: